Jakie mięso dla psa wybrać? Poradnik żywienia naszego czworonoga

Żywienie naszego pupila wymaga przede wszystkim zadbania o prawidłowy bilans kaloryczny oraz właściwą zawartość mikroskładników, minerałów i witamin. Jednakże, z uwagi na to, że psy to zwierzęta mięsożerne, podstawowym składnikiem każdego posiłku będzie właśnie odpowiednio wybrana karma bazująca na mięsie. Sprawdź TUTAJ jaką karmę dla psa wybrać.

Musimy natomiast wiedzieć jakie mięso dla psa okaże się najlepsze, gdyż tak jak i u człowieka, tak i u psa podawanie mięsa czerwonego, białego, ryb czy innych potraw będzie miało znaczenie – czy to w fazie dorastania czy to u futrzaka dorosłego.

W dzisiejszym artykule omówimy przede wszystkim jakie mięso należy podawać – czy gotowane czy surowe, w jakich ilościach oraz którego mięsa unikać. Oprócz tego, sprawdzimy też czym powinien charakteryzować się odpowiedni gatunek mięsa dla psa w fazie dorastania.

jakie mięso gotować dla psa

Jakie mięso dla szczeniaka?

Zanim opiszemy dokładnie jakie mięso podawać psom oraz w jakich ilościach, warto odpowiedzieć sobie na pytanie o mięso dla psa młodego, które dopiero co przestało pić mleko matki. Pamiętajmy oczywiście o tym, że nieważne czy jest to szczenię czy pies dorosły, zwierzę powinno otrzymywać mięso, gdyż ich dieta będzie oparta głównie na tym składniku.

Warto zatem kierować się zaleceniami specjalistów oraz słuchać rad lekarzy weterynarii, którzy wiedzą jak wygląda dieta naturalna psa oraz wiedzą w jaki sposób komponować posiłki, aby młody pies odpowiednio się rozwijał.

U najmłodszych psów często stosuje się wołowe mięso surowe, które jest zgodne z dietą BARF. Oczywiście mięso po obróbce termicznej także przypadnie do gustu naszym pupilom. Istotne natomiast jest zwrócenie uwagi na to, że małe psy nie mają tak rozwiniętych zębów. Są one, przede wszystkim, słabsze, a więc w przypadku elementów twardszych, jak chrząstki czy kości, szczeniak nie będzie w stanie sobie z nimi poradzić.

Dlatego poleca się podawać mięso zmielone bądź przygotowywać posiłki, w których nie znajdziemy ani chrząstek ani kości. Oprócz tego, bardzo istotne jest także wybranie odpowiedniego gatunku mięsa oraz upewnienie się, że jeśli nie jest to wołowina, to będzie ono gotowane.

Ile mięsa dziennie dla psa?

Musimy pamiętać, że na ilość mięsa oraz ogólnie pożywienia psa wpływa szereg czynników. Najważniejsze to z pewnością rasa psa oraz wielkość. Jednakże, wciąż musimy pamiętać o tym, że na poszczególnym etapie rozwoju psy jedzą więcej (szczeniaki) lub mniej (psy stare). To samo dotyczy się ras psów aktywnych oraz tak zwanych psów kanapowych.

Przyjęło się natomiast, że dzienna dawka pożywienia powinna wynosić około 3% aktualnej wagi zwierzęcia. Tutaj jednak istotna okaże się rozmowa ze specjalistą, gdyż dobrze dobrane proporcje będą kluczowe, gdyż wyżej wspomniane czynniki będą miały bardzo duży wpływ na rozwój zwierzęcia.

Jeśli chodzi o dokładny podział pożywienia, to w każdym posiłku nasz pies powinien otrzymać do 50% mięsa. Pozostałe 50% to równy podział pomiędzy warzywami oraz wypełniaczem w postaci ryżu bądź makaronu.

TUTAJ sprawdzisz jakie warzywa dla psa są wskazane, a jakich powinien unikać.

Surowe mięso dla psa a gotowane

Właściciele czworonogów zastanawiają się czy podawanie psu surowego mięsa jest dobrym rozwiązaniem. Wbrew pozorom, jest to bardzo dobry pomysł, gdyż to właśnie po obróbce termicznej żywność traci bardzo dużo cennych witamin i minerałów, które są kluczowe dla diety. To samo dotyczy oczywiście mięsa.

Gotowane mięso dla psa jest bezpieczne i nieważne jaki gatunek wybierzemy. Musimy natomiast pamiętać, że po ugotowaniu zmienia się nieco ilość składników odżywczych, a więc i suplementacja jest inna. Większe znaczenie mięso gotowane odgrywa w przypadku żywienia szczeniąt, które to musi być ugotowane i rozdrobnione w prawie każdym przypadku. Jedynie skrobaną wołowinę można podawać na surowo.

Jakie surowe mięso dla psa?

Bardzo ważne jest też odpowiedni rodzaj mięsa, gdyż nie każde mięso surowe należy psu podawać. Zrezygnować należy z mięsa wieprzowego, gdyż znajdziemy w nim sporo tłuszczu, a dokładniej mówiąc nasyconych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za odkładanie się u psa „złego” cholesterolu.

Dlatego jeżeli zastanawiamy się jakie mięso gotować dla psa, to wieprzowina, i do tego chuda, będzie najlepszą odpowiedzią. Oczywiście po obróbce termicznej każde mięso będzie dobre dla naszego pupila.

Jeżeli jednak zależy nam na tym, aby wybrać najzdrowsze i najlepsze, to przede wszystkim skupmy się na tym, aby podawać mięso wołowe dla psów, które jest zdecydowanie najbardziej uniwersalnym wyborem. Niska zawartość tłuszczu, z czego połowa to przyjazne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, wysoka ilość kreatyny i L-karnityny, a także żelazo, witaminy z grupy B, A oraz E to głównie powody, dla których wołowina powinna być naszym pierwszym wyborem. Zarówno jako mięso surowe i gotowane.

Artykuły powiązane:

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Jakie mięso dla psa
Average rating:  
 0 reviews